Logo persvrijheidsfonds
Menu

Nieuws

Terug

Fonds steunt journalist Okke Ornstein in civiele rechtszaak tegen SLAPP

11-09-2024

Okke Ornstein is een Nederlandse journalist die lange tijd in Panama werkte en via zijn website, Bananama Republic, onderzoek deed naar vermeende fraude en corruptie.

Het betrof onder andere een rapportage over de vermeende dubieuze handelspraktijken van Monte Friesner, een Canadese zakenman werkzaam in Panama.

Sindsdien heeft Ornstein te maken met een uitgebreide online campagne met onwaarheden over hem. Op verschillende websites worden artikelen gepubliceerd over Ornstein met daarin buitenissige en evident ongefundeerde beschuldigingen. Zo wordt er onder andere beweerd dat hij gezocht wordt in Panama en Nederland, dat hij een bedrijf heeft in kinderpornografie, en gelieerd is aan Hamas.

Deze artikelen achtervolgen Ornstein tot op de dag van vandaag, onder meer doordat zij verschijnen in de zoekresultaten van Google als op zijn naam wordt gezocht.

Het voeren van online smear campaigns is een kenmerk van SLAPP en de artikelen op deze websites hinderen Ornstein in zijn werk als journalist.

Het Persvrijheidsfonds heeft besloten om bij te dragen in de kosten van de rechtszaak, die Ornstein is begonnen tegen de twee individuen achter de websites, waar Ornstein valselijk wordt beschuldigd en belasterd.

Het Persvrijheidsfonds is van mening dat het vervolg van deze zaak kan bijdragen aan het doel van het fonds, het de journalistieke beroepsgroep mogelijk maken vrij haar werk uit te oefenen.


Terug