Logo persvrijheidsfonds
Menu

Nieuws

Terug

Diepe val persvrijheid

08-05-2013

Het aantal mensen dat toegang heeft tot vrije en onpartijdige media is teruggevallen tot het laagste niveau sinds de persvrijheidsmetingen begonnen in 1996, zo blijkt uit de jaarlijkse barometer van Freedom House. Slechts 1 op de 6 mensen wereldwijd leeft in een land waar professionele journalisten vrij en veilig kunnen werken en waar media niet onder controle staan van de staat. Ondanks de goede hoop die de Arabische revoluties teweegbrachten, heeft slechts 14 procent van de wereldbevolking toegang tot vrije media. Er werden dit jaar 195 landen beoordeeld. In de categorie ‘vrij’ vallen 90 landen, oftewel 46 procent. 58 landen, of 30 procent, vallen onder ‘gedeeltelijk vrij’. 47 landen vallen onder ‘niet vrij’ (24 procent).

De groei van social media heeft niet geleid tot meer vrijheid voor mensen. Waar vorig jaar nog de hoop was gevestigd op vrije online en social media, blijven ook de repressieve regimes niet achter bij deze ontwikkelingen. De achteruitgang van persvrijheid wereldwijd wordt deels veroorzaakt wordt door geraffineerde nieuwe methodes die moderne autoritaire staten inzetten om de media te domineren. Hun succes hebben ze te danken aan de lessen die ze trekken uit de zogenaamde Methode Poetin. In Rusland gaat het steeds slechter met de persvrijheid. Arch Puddington van Freedom House: “Onder Vladimir Poetin heeft Rusland zich ontwikkeld tot een laboratorium voor nieuwe methodes om media te onderdrukken in het post-totalitaire tijdperk.” De Methode Poetin krijgt veel navolging in omringende voormalige Sovjet landen.

Ook de Europese crisis zorgt voor een verslechtering op het gebied van persvrijheid in landen als Griekenland, Spanje en Italië.

In het gevecht om persvrijheid kunnen Nederland en haar bondgenoten in Europa en Amerika meer politieke kracht en energie stoppen, vindt Leon Willems van Free Press Unlimited. Hij noemt persvrijheid de kanarie in de kolenmijn van de mensenrechten. “Als de kanarie ademnood krijgt, is het met de andere vrijheden ook al snel slecht gesteld. Het zou minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn inzet voor de mensenrechten sieren wanneer Nederland de leiding zou nemen om de verdediging en uitbouw van persvrijheid tot speerpunt voor de internationale ontwikkelingsagenda te maken.”


Terug