Word nu lid van de NVJ

Persvrijheidsmonitor

Rechts vindt u de digitale weergave van de Persvrijheidsmonitor.

Het doel van de Persvrijheidsmonitor is het geven van een actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland. De database Persvrijheidsmonitor wordt steeds aangevuld met nieuwe concrete voorvallen. Jaarlijks op 3 mei wordt de persvrijheidsmonitor gepresenteerd op de Dag van de Persvrijheid. Klik hier voor meer informatie over locatie en programma.

Persvrijheidsmonitor 2016: Ook in Nederland spelen serieuze kwesties

De dood van oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans in Libië, vermoedelijk door een sluipschutter van IS, was in 2016 voor iedere journalist een grote schok. Persvrijheid in veilig Nederland is ruim verkrijgbaar – ons land staat net als in voorgaande jaren hoog op de internationale ranglijst. Maar elders kan het gauw voorbij zijn. En dat is ook hier voelbaar.

Juridische analyse 2016 (.pdf)

Persvrijheidsmonitor 2015: Slechts twaalf procent wereldbevolking heeft toegang tot een vrije pers

In 2015 scoorde Nederland weer goed op de internationale persvrijheidsranglijst. Toch zijn er aandachtspunten. Zo beperkte de overheid in 2015 geregeld de feitelijke toegang tot het nieuws, bijvoorbeeld door bij Wob-verzoeken veel informatie weg te lakken, en zelfs door journalisten te weren bij inspraakavonden over de huisvesting van vluchtelingen.

Lees verder op villamedia.nl

Juridische analyse 2014

Juridische analyse 2013

Juridische analyse 2012

Juridische analyse 2011

Juridische analyse 2010

Juridische analyse 2009

Zie ook www.nvj.nl en www.persvrijheid.nl

Persvrijheidsmonitor