Word nu lid van de NVJ

Persvrijheidsmonitor

Rechts vindt u de digitale weergave van de Persvrijheidsmonitor.

Het doel van de Persvrijheidsmonitor is het geven van een actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland. De database Persvrijheidsmonitor wordt steeds aangevuld met nieuwe concrete voorvallen. Jaarlijks op 3 mei wordt de persvrijheidsmonitor gepresenteerd op de Dag van de Persvrijheid. Klik hier voor meer informatie over locatie en programma.

Persvrijheidsmonitor 2017: NVJ wil specifiek overheidsbeleid over bescherming journalisten

In 2017 stond de Nederlandse journalistiek onder druk. Veiligheid van journalisten is daarbij een belangrijk thema. Twee misdaadjournalisten worden zo ernstig bedreigd dat ze moeten worden beschermd. Een wet met nieuwe bevoegdheden voor de Nederlandse geheime diensten zet bronbescherming onder druk. Er werden in 2017 weer regelmatig rechtszaken tegen de media gevoerd, maar de rechter besliste in het merendeel van de gevallen in het voordeel van de media. Wel kunnen procedures tegen de media en individuele journalisten, waarbij steeds vaker een beroep op de privacyregelgeving wordt gedaan, een ‘chilling effect’ hebben.

Juridische analyse 2017

Persvrijheidsmonitor 2016: Ook in Nederland spelen serieuze kwesties

 

De dood van oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans in Libië, vermoedelijk door een sluipschutter van IS, was in 2016 voor iedere journalist een grote schok. Persvrijheid in veilig Nederland is ruim verkrijgbaar – ons land staat net als in voorgaande jaren hoog op de internationale ranglijst. Maar elders kan het gauw voorbij zijn. En dat is ook hier voelbaar.

Juridische analyse 2016


Juridische analyse 2015

Juridische analyse 2014

Juridische analyse 2013

Juridische analyse 2012

Juridische analyse 2011

Juridische analyse 2010

Juridische analyse 2009

Zie ook www.nvj.nl en www.persvrijheid.nl

Persvrijheidsmonitor